Besijden den vos Reinaerde – uitleg

Kernboodschap: Leef je leven!

Het geschetste probleem is dat mensen met te veel angst leven en door die angst stagneren in hun doen en laten. Ze vergeten te leven. Ze zitten vast aan het verleden en hebben weinig vertrouwen in de toekomst. Mensen die een visionaire kijk hebben, worden weggehoond.

Met dit verhaal bied ik inzicht in dit gedrag en stimuleer ik te leren van gebeurtenissen uit het verleden. Kijk met compassie naar de ‘fouten’ die je maakte en kijk hoe je deze ervaringen inzet om te bouwen aan een mooie toekomst.

De opdracht was een vertelling te schrijven gebaseerd op het verhaal van Reinaart de Vos, zonder deze te noemen. Er moeten 4 karakters in voorkomen, het thema is oudhollands. De vertelling moet los kunnen staan van de compositie en vice versa, maar hoor je ze beide dan moeten ze elkaar wel versterken.

De vier karakters verbeelden de tijd:
Bruun de Beer symboliseert het verleden
Cuwaert de Haas het heden
Vuilemaerte (de meid) de visie
Tybeert de Kater de toekomst

Indien je het verhaal van Reinaart de Vos kent, zul je een aantal situaties herkennen: de honing en de wig bij de gulzige Bruun, de angst en het verliezen van zijn kop bij de angstige Cuwaert, de naakte waarheid tonen bij de verleidelijke Vuilemaerte en de strop en het oog van wilde Tybeert.

Omdat het thema oudhollands is, heb ik er voor gekozen om ook oudhollandse woorden te gebruiken (gamine, konkefoezelen, palaveren, quatsch, vermaledijd, in de luren leggen).