Bardo

“Rust, kracht, verlangen, spanning, sensualiteit, overgang….. het zit gelukkig allemaal in de muziek. Jij zit gelukkig helemaal in de muziek.”
– Hardy Mertens

Twee jaar geleden leerde ik de componist Hardy Mertens kennen. Uit de kennismaking kwam onder andere een gezamenlijke opdracht voort, maar we hadden ook een aantal mooie gesprekken samen. Op enig moment stelde Hardy voor om een muziekstuk voor mij te componeren. Een compositie die mij zou verklanken. Dat werd Bardo.

Het stuk wordt gespeeld door 5 professionele muzikanten, waaronder twee van mijn beste vrienden. Ik heb me laten vertellen dat de muziek er simpel uitziet, maar ontzettend zwaar is om te spelen. “Het heeft een notenbeeld voor de peuterspeelzaal dat een uithoudingsvermogen van een olifant vraagt.” Je snapt dat mijn dank heel groot is voor de mensen die deze prestatie voor mij hebben neergezet.

Bardo is een klankwerk met lange noten zonder fratsen, met diepgang en grote contrasten. Een stuk dat gaat over rust, kracht en verlangen. Luister naar de stabiele factor die tegenwicht biedt aan de uitdaging van het leven. De muziek is avontuurlijk en nieuwsgierig, rustig en zorgzaam, sensueel en krachtig. Geef je over en laat meevoeren in de de magie van de transitie.
De titel ‘Bardo’ is gekozen, omdat Bardo in het Tibetaans ‘overgang’ of ‘de opening tussen het einde van de oude en het begin van de nieuwe situatie’ betekent.

Waarvan en van wie neem je afscheid?
Afscheid is te beschouwen als het nemen van een drempel. Een overgang. Het oude is nog niet helemaal weg en het nieuwe is nog niet volledig aanwezig. Dat maakt afscheid nemen tot een proces dat met allerlei gevoelens en vragen gepaard kan gaan.
Gaan we daarmee om of gaan we daar omheen? In de leegte tussen het oude en het nieuwe kom je jezelf tegen.

Duizendmaal dank aan: Hardy Mertens, Jean en Coleta VaessenHub NickelJacq SandersBert Dirks, Jo Smeets, Jolanda Dirks en natuurlijk Bert Schlicher. Geniet!

Bardo – Between death and rebirth