');
Eerste hulp bij paniekaanval

Eerste hulp bij paniekaanval

Paniekaanvallen kunnen eng en overweldigend zijn. Het is daarom belangrijk om te weten dat ze behandelbaar zijn én dat er manieren zijn om er mee om te gaan. Op deze pagina en in mijn ebook ‘Eerste hulp bij paniekaanvallen’ vind je informatie en tips over wat je kunt doen bij een paniekaanval.

Eerste hulp bij paniekaanval

Tips en informatie

Wat is een paniekaanval?

 Een paniekaanval is een plotselinge golf van intense angst. Deze angst kan gepaard gaan met fysieke symptomen zoals hartkloppingen, zweten, trillen en ademhalingsproblemen. Vaak gaat er geen waarschuwing aan vooraf en lijkt het alsof de paniekaanval uit het niets ontstaat.

Wat te doen bij een paniekaanval?

Als je getuige bent van een paniekaanval, zijn er verschillende manieren om te helpen:

  • Blijf kalm: het is belangrijk om zelf rustig te blijven, zodat je de persoon die de paniekaanval heeft, kunt helpen.
  • Begeleid de persoon naar een rustige plek waar hij of zij zich kan ontspannen en op adem kan komen.
  • Moedig langzame en diepe ademhaling aan. Langzaam en diep ademhalen kalmeert het lichaam. Adem op deze manier mee met de persoon met de paniekaanval.
  • Bied ondersteuning en blijf bij de persoon totdat hij of zij zich beter voelt. 
  • Is de persoon weer tot rust gekomen: evalueer de situatie. Luister aandachtig, bespreek wat er gebeurde en probeer te achterhalen wat de oorzaak zou kunnen zijn van de paniekaanval.
Paniekaanval chaos in hoofd

Zelf last van paniekaanvallen?

Als je zelf last hebt van paniekaanvallen weet je dat dit een overweldigende ervaring kan zijn. Je voelt je slecht, je verliest controle en je denkt dat je dood gaat. Achteraf schaam je je misschien dat je vanuit het niets (tenminste, zo lijkt het) opeens in totale paniek raakt. Heel intens allemaal!

Weet dan dat je niet alleen bent. Paniekaanvallen komen vaak voor en er zijn veel mensen die er last van hebben.
Paniekaanvallen kunnen echter een negatieve invloed op je dagelijkse leven hebben. Je vermijdt misschien bepaalde plaatsen, je wordt angstiger of je gaat relaties uit de weg.

Achter een paniekaanval zit een signaal dat door voortdurende onderdrukking nu naar boven komt. Dat doe je onbewust en vaak om jezelf te beschermen tegen een angst.

Ik schreef een ebook met tips en informatie over paniekaanvallen. 
Alles bij elkaar in het handige boekwerkje Eerste hulp bij paniekaanval. 

Vul je gegevens in voor het gratis e-book

uitweg uit paniekaanval
Gesprek starten
1
💬 Contact!
Hallo, vertel maar .....