Je hoeft geen zwemmer te zijn om mee te doen aan de Roermond City Swim

En wie kan dat beter weten dan Charlotte Kicken, de 13-jarige scholiere van Lyceum Schöndeln? Twee jaar geleden ging ze als toeschouwer naar de Roerkade in Roermond om een vriendin van haar moeder aan te moedigen tijdens de eerste editie van de Roermond City Swim. Enthousiast door de sportieve sfeer tijdens het evenement, zei ze spontaan: “Volgend jaar doe ik ook mee.”

Zwemclinics

Ze hield woord en schreef zich in voor de zwemafstand van 1 kilometer in Roer en Maas. Zwemmen, dat kende Charlotte eigenlijk alleen van de vakanties en van de zwemlessen op jonge leeftijd. Verder kwam ze nooit in het zwembad. Maar voor deze uitdaging trok ze graag haar badpak uit de kast. Omdat ze zeker van haar zaak wilde zijn om de Roermond City Swim te kunnen voltooien, volgde ze een aantal zwemclinics. In het zwembad kreeg ze de praktische tips die haar hielpen haar zwemslag te verbeteren. “Alleen al door mijn handen anders in het water te plaatsen, voelde ik dat ik bij iedere slag méér vooruit kwam dan ik gewend was.”

Here I go again

Aangemoedigd door deze vooruitgang, én door haar gymleraar John Somers, zette Charlotte haar trainingen voort in het open water, de Oolderplas. Ze wapende zich tegen het koude water met een wetsuit en voor haar veiligheid nam ze ook een pullbuoy mee. “Eigenlijk was het gewoon heel erg leuk. De kou viel mee en de pullbuoy geeft zekerheid, maar ik heb ‘m niet nodig gehad om op uit te rusten of zo. Daarna was het zwemmen tijdens de Roermond City Swim heel goed te doen. Ik was goed voorbereid en had er alle vertrouwen in. En het laatste stuk, als je dan weer in de Roer zwemt, is geweldig. Al die mensen op de Roerkade! Trots en voldaan klom ik uit het water. Dit jaar doe ik weer mee. Voor mezelf heb ik de lat wat hoger gelegd, ik heb me ingeschreven voor de 2 kilometer. Een vriendin en mijn zusje willen nu ook deelnemen. Dat vind ik leuk, samen is gezelliger.”

Méér dan zwemmen

Meedoen aan de Roermond City Swim is niet alleen het neerzetten van een sportieve prestatie. Ook het inzamelen van sponsorgelden voor de goede doelen is een reden voor meedoen. Charlotte vindt het belangrijk daar een bijdrage aan te leveren. Na de inschrijving begint ze snel met het benaderen van potentiële sponsors die de Maarten van der Weijden-foundation en de Vrienden van Laurentius willen ondersteunen.