Jouw levensverhaal

Heerlijk spelend in het groene gras, zon op mijn blote lijfje.
Mijn oma heeft mijn zusje lekker op dat matrasje in het gras gelegd, maar ik wil dat ze meedoet. Met haar donkere ogen volgt ze mijn bewegingen. Ze kirt van het lachen als ik mij plotsklaps in het hoge gras laat vallen.
Wacht, als ik nu een aardbei haal uit de moestuin van de buren, dan kan ik haar misschien verleiden in beweging te komen. Ze wilt vast wel meedoen. Ik sleep de rotan stoel naar het hekwerk van gaas waardoor ik al halverwege kom. Voorzichtig plant ik mijn voetjes in de openingen van het hek. Auw, dat doet pijn aan mijn voeten. Mijn zusje houdt me in de gaten, ze probeert al een beetje mijn kant op te komen, maar ze heeft nog onvoldoende kracht om echt te kunnen kruipen.
Ik hoop niet dat oma ziet wat ik aan het doen ben, dan wordt ze vast boos. Het is ook wel hoog, hoor, dat hek! Ik laat het er maar bij zitten, veel te gevaarlijk. Ik moet op mijn zusje passen en als ik val en op het betonnen pad terecht kom, wie raapt mij dan op? Mijn zusje in ieder geval niet, die kan nog niet eens kruipen! Voorzichtig klauter ik weer omlaag. Mijn zusje doet ondertussen verwoede pogingen om in beweging te komen. Het enige resultaat is echter dat ze net een schommel is, balancerend op haar dikke buikje met haar armpjes en beentjes gestrekt. Ze heeft er wel plezier in.

Het verhaal dat je net las, is een stukje van mijn levensgeschiedenis. Zoals ik er woorden aan heb gegeven. Want een concrete herinnering aan dit moment heb ik niet. Op de foto ben ik nog geen jaar, te jong om mij dit bewust te herinneren. Het verhaal heb ik gevormd aan de hand van latere bewuste herinneringen en ervaringen. Ik had ook een heel ander verhaal kunnen opschrijven aan de hand van deze foto. Een verhaal dat er ook is en dat een heel andere werkelijkheid vertelt. Het is echter mijn keuze om mijn levensgeschiedenis op deze manier te belichten.

Als jij interesse hebt om de verhalen over te leven te laten opschrijven door mij, neem dan contact met mij op. Dan bespreken we wat jouw wensen en mijn mogelijkheden zijn.


De verhalen die je over jezelf en je leven vertelt, vormen de rode draad van je leven. Ze beantwoorden aan het beeld dat je over jezelf en je leven hebt. Vaak ondersteunen ze je op weg naar je levensdoel. Maar ze kunnen je ook in de weg zitten. En dan is het handig op zoek te gaan naar andere verhalen over je leven en de manier waarop je over jezelf vertelt.
‘Hoe dan?’ hoor ik je vragen. Dat ontdek je in Be-Leef je verhaal, een traject waarbij je geholpen wordt de held in je eigen levensverhaal te zijn. Vind hier meer informatie.