Zwemmen is leuk

Enthousiaste motivator achter het scholierenprogramma van de Roermond City Swim is John Somers, de fanatieke gymleraar van Lyceum Schöndeln. De moeite waard dus om eens nader met hem kennis te maken.

Verslaafd aan sport

“Ik ben verslaafd aan sport. En ik vind het ontzettend leuk grenzen te verleggen, te voelen tot waar je, op sportief vlak, kunt gaan. Als ik dat samen met de jeugd kan doen, is het helemaal top. Tijdens de eerste editie van de Roermond City Swim, stond ik dan ook al met een groepje leerlingen aan de start van de 500 meter. Ik had samen met hen getraind, ook in open water, maar ik merkte wel dat ze het toch heel spannend vonden om in die Roer te springen. Ondanks dat die betreffende wave alleen voor kinderen was en ondanks de tegenstrubbelingen van de organisatie, ben ik toch gelijk met hen het water in gegaan. Ik wilde ze blijven steunen. Maar eenmaal in het water voelden ze zich zo sterk en vrij, dat ze al gauw van mij wegzwommen.”

Commissie VOS

“Het tweede jaar heeft de organisatie van de Roermonde City Swim de commisie VOS in het leven geroepen. Verenigingen, Open water en Scholen. En ik mag mede de kar trekken voor de scholen. Ik vind het ontzettend gaaf om aan de wieg van zo’n evenement te mogen staan en het te zien groeien. Eerder organiseerde ik mede de Rolstoel-2-daagse en de Trimboeloop bij Lyceum Schöndeln. Ik wil daar graag mijn steentje aan bijdragen. Dan ben ik trots: zoveel kinderen, die het beste uit zichzelf halen.”

Zwemmen is leuk

“Nu, met de Roermond City Swim, wil ik kinderen laten zien dat zwemmen zoveel leuker is dan alleen het spelen in het water. Voor veel kinderen houdt het zwemmen op na het A-diploma. Dat is jammer. Met diplomazwemmen bijvoorbeeld wordt de borstcrawl niet heel goed aangeleerd. Daar ligt niet het aandachtspunt. Leerlingen vinden het wel cool als ze goed borstcrawl kunnen zwemmen. Dus dat leren we ze aan tijdens de zwemclinics die we nu organiseren.”

Vitaliteit

“Daarnaast spreekt het kinderen enorm aan als ze iets voor een goed doel kunnen doen. Heel goed dus dat er nu een tweede goede doel bij is. Ik wil met de jeugd bereiken dat ze hun best doen voor mensen die het minder hebben dan zijzelf. En het mes snijdt dan aan twee kanten: ze zamelen geld in voor het goede doel én ze zijn in beweging! Je maakt ze zo op jonge leeftijd al bewust wat je kunt doen en laten om een groot deel van je leven vitaal te zijn. En als ik dan het voorbeeld ben waar ze zich aan optrekken, dan is dat prima.”

De Roermond City Swim heeft een programma speciaal voor scholieren. Kinderen vanaf 10 jaar worden aangemoedigd deel te nemen en hun sportieve prestatie neer te zetten op de jaarlijkse City Swim. Om hen goed voorbereid aan de start te laten verschijnen is er een programma opgesteld met zwemclinics in zowel het binnen- als het buitenbad als ook in open water